Langan Connecticut Experience

Langan provides an integrated mix of engineering and environmental consulting services in support of land development projects, corporate real estate portfolios, and the energy industry. Our clients include developers, property owners, public agencies, corporations, institutions, and energy companies around the world.  Founded in 1970, Langan employs over 1,100 professionals in over 30 offices nationwide.  

For over 20 years, our office in New Haven has worked with the City and many of the local owners, builders, architects, and other consultants on numerous projects including Yale University, New Haven Public Schools, New Haven Water Pollution Control Authority, Ronald McDonald House of Connecticut, Stop & Shop, ACES Little Theatre and many others. 

As our communities expand and grow, new challenges are faced as the benefits of blended, walkable communities outweigh traditional developments. Langan has been on the forefront of these growing residential necessities. We have provided our services to a number of mixed-use developments from dense, urban areas to more spacious communities worldwide.

Yale New Haven Hospital – Emergency Room

OVERVIEW
The Long Wharf Medical Center is part of the greater Yale New Haven Health network. A temporary MRI Unit is being added to provide on-site MRI capabilities to the center. The trailer will be housed off the side entrance to the building and will sit on two concrete pads. A ramp has been designed to allow access from the building to the trailer for patients and staff. Langan provided site/ civil, survey, geotechnical and structural engineering services.

Location
New Haven, CT

Client
Yale New Haven Hospital

Services
Site/Civil
Geotechnical
Surveying/Geospatial


Yale University – 493 College Street

OVERVIEW
Langan provided surveying services during underpinning activities for the renovations at 493 College Street on the Yale University Campus. Specifically, a settlement monitoring program consisting of observations of vertical and horizontal movement was implemented to observe the response of the existing structure during construction. The information collected assisted the design team in understanding the magnitude and nature of any movement so that the appropriate remedial measures could be implemented, if required.

Location
New Haven, CT

Client
Shawmut Design & Construction

Service
Geotechnical

Architect
STUDIO ABK Architects, LLC

Strategic Partner
Spiegel Zamecnik & Shah Inc.


Yale University – GIS Mapping & Data Management

OVERVIEW
The university currently maintains their utility information within AutoCAD and paper drawings, which is used to support a wide variety of projects, including numerous ongoing construction and maintenance activities. Langan assisted the university in developing more accurate representation of their utility infrastructure across the campus. Langan is providing underground utility mapping services consisting of GIS database development, utility data migration and field site locating services to enhance the quality of information on file. This project will improve the accuracy and completeness of utility information for the Science Hill area of the campus, which includes the Peabody Museum of Natural History property and is bounded by Edwards Street to the North, Sachem Street to the South, Whitney Avenue to the East, and Prospect Street to the West.

Location
New Haven, CT

Client
Yale University

Services
Geographic Information Systems (GIS)
Surveying/Geospatial


87 Union Street

OVERVIEW
Langan provided landscape architecture, site/civil, survey, and traffic engineering services for the 87 Union Project, a 2.6-acre site that will be home to a six-story building with approximately 300 residential units, retail, two rooftop courtyards, and parking at street level. The streetscape design draws on the rigid structure of the building, incorporating linear banding to fold the vertical building lines horizontally onto the pavement. Connecting two major downtown neighborhoods in New Haven, CT, 87 Union will offer an enticing and safe neighborhood geared toward the urban pedestrian.

Location
New Haven, CT

Client
Petra Development

Services
Landscape Architecture
Site/Civil
Traffic & Transportation
Surveying/Geospatial

Architect
Niles Bolton Associates

Strategic Partner
David Adam Realty


Ronald McDonald House

OVERVIEW
The new Ronald McDonald House of Connecticut is a non-profit, 28,000-SF home comprised of 12 bedrooms, a handicapped accessible kitchen, dining room, family room with all the amenities of a home, laundry facilities and off street parking is being constructed close to Yale-New Haven Hospital, Hospital of St. Raphael and downtown New Haven. Prior to the redevelopment, Langan provided due diligence services and completed a phase II subsurface investigation to assess former property uses. Langan also prepared a soil management plan outlining the procedures for documentation, excavation, management and reuse of historical urban fill at the property for use during construction. Our geotechnical team conducted a subsurface exploration to develop geotechnical design and construction recommendations along with providing construction oversight services for foundation construction.
AWARDS
Connecticut Building Congress (CBC) 2018 Project Team Award – Award of Merit – New Construction

Location
New Haven, CT

Client
Ronald McDonald House

Services
Environmental
Geotechnical
Surveying/Geospatial

Architect
Svigals + Partners


Long Wharf Responsible Growth Plan

OVERVIEW
Langan assisted Perkins Eastman in developing a responsible growth plan for the Long Wharf area of New Haven. The goal of the project is to support the social and economic development of the Long Wharf District through strategic focus on coastal resiliency, progressive economic strategies, and community development. To accomplish this goal, the design team provided the city with a multiple district concept; strategic economic plan; a design for streetscape improvements; and a transportation plan, highlighted by a new greenway connecting the districts together and to the surrounding neighborhoods. Langan brought our local knowledge of the area to the team; providing an assessment of existing site constraints, proposed trip generation, transportation planning, pedestrian and bicycle circulation, shuttle bus routing, design concepts for a new stormwater linear park, and cost estimating for enabling infrastructure projects.

Location
New Haven, CT

Client
City of New Haven

Services
Site/Civil
Traffic & Transportation

Architect
Perkins Eastman Architects, PC


The Boathouse at Canal Dock

OVERVIEW
Langan was the prime consultant for the state and federally funded Canal Dock project. The project involved the construction of a 48,000-SF pile-supported platform to support a 30,000-SF community boathouse, the stabilization and reconstruction of over 1,500 LF of shoreline, and the revitalization of Long Wharf Park. This rare facility, completed in September 2018, provides a destination and a much needed access to the waterfront for the entire community. Langan began environmental permitting in the early 2000s culminating with obtaining rare state and federal permits to construct a platform over the water. Langan oversaw a multidisciplinary design team, and provided waterfront, geotechnical, and site/civil engineering, surveying and landscape architecture services.
AWARDS
CREW CT 2018 Real Estate Awards – Best Specialty Project

Location
New Haven, CT

Client
New Haven City Plan Department

Services
Waterfront & Marine
Site/Civil
Geotechnical
Landscape Architecture
Natural Resources & Permitting
Traditional Surveying


North Haven Senior Living

OVERVIEW
Langan provided multiple engineering and environmental services for this two-story 90,000-SF senior living facility and site improvements. Langan performed a geotechnical exploration consisting of SPT borings and provided a geotechnical engineering study outlining recommendations for design and construction. We also provided civil engineering services such as site, grading, drainage, and utility design, as well as a boundary and topographic survey of the project area to use as a base map for improvements.

Location
North Haven, CT

Client
Lenity Architecture

Services
Site/Civil
Geotechnical
Environmental
Surveying/Geospatial
Traffic & Transportation
Landscape Architecture


Quarry Walk

OVERVIEW
As Oxford’s Towne Center, Quarry Walk includes a grocery store, pharmacy, bank, mixed retail, variety of restaurants, community green, post office, 1.5 miles of walking trails, and 150 residential units. The new 32-acre development was previously a functioning rock quarry prior to construction. The project, which included extensive rock blasting and rock cut slopes, reused blasted rock to build the retaining walls around the perimeter of the site and for design elements throughout.

AWARDS
Connecticut Economic Resource Center (CERC) 2015 Celebrate Connecticut Award

Location
Oxford, CT

Client
Oxford Towne Center, LLC

Services
Geotechnical
Site/Civil
Surveying/Geospatial
Landscape Architecture
Traffic & Transportation


Blue Back Square

OVERVIEW
This urban mixed-use redevelopment is the centerpiece of two large city blocks, providing retail, office, residential and municipal space within the existing town center. It includes the regeneration of a brownfield site, expansion of civic facilities and public open-space, a mix of large and small format retail shops, two municipal parking garages, restaurants, professional and medical offices, a health club, and residential condominiums and apartments.

Location
West Hartford, CT

Client
Blue Back Square Development

Services
Site/Civil
Traffic & Transportation
Environmental
Geotechnical
Landscape Architecture
Traditional Surveying


Bedford Square

OVERVIEW
Langan has been providing site development consulting services for the redevelopment of the existing YMCA in downtown Westport, which included demolition of portions of the existing building, rehabilitation/reuse of the historical components of the building, and the creation of additional retail and residential space. Our landscape architects worked within diverse architectural styles in downtown Westport to create a pedestrian landscape and new place for gathering unique to the downtown district, one that fits the historical and contemporary character of this quintessential New England town established in 1835. Our landscape team designed streetscapes, plazas, alleys, site architecture, lighting, and plantings—all on a rooftop.
AWARDS
Building Design + Construction, Silver Award Winner, 2018 Reconstruction Awards
Connecticut Building Congress, TEAM Awards, First Place, Major Renovation
Westport Historic District Commission, 2017 Historic Preservation Award (Rehabilitation)
ASLA Merit Award Landscape Architectural Design (Municipal | Public Spaces Category)

The SoNo Collection

OVERVIEW
Langan is providing multidiscipline engineering services for the SoNo Collection project, which involves the construction of a 2.5 million SF mall on two parcels totaling 12 acres and designed to activate the street front and provide public amenity areas. The mall will redevelop the long vacant gateway to Norwalk and is ideally situated at the intersection of two major highways, Interstate 95 and State Route 7, and along the Metro-North railroad.

Location
Norwalk, CT

Client
General Growth Properties

Services
Site/Civil
Geotechnical
Earthquake/Seismic
Traffic & Transportation
Traditional Surveying


Goodwin College Early Childhood Magnet School

OVERVIEW
The Goodwin College Early Childhood Magnet School is a kindergarten and pre-K magnet school. The new 34,000 SF school was built on an approximately 7.6-acre site with the existing school remaining. Design challenges included significant stormwater management and a unique landscape architecture plan featuring two "naturalistic" play areas.

Location
East Hartford, CT

Client
Svigals + Partners

Services
Site/Civil
Geotechnical
Landscape Architecture

Strategic Partner
Goodwin College


The Morgan School

OVERVIEW
This project involves the construction of a new 600-student public high school on a previously developed nursery site. The school will be approximately 130,000 SF and feature 300 parking spaces, five athletic fields, and seven tennis courts. The project was subject to floodplain and wetlands permitting. Langan provided multi-disciplined services for the new school, including site/civil, geotechnical, traffic, and landscape architecture.

Location
Clinton, CT

Client
Town of Clinton

Services
Site/Civil
Geotechnical
Traffic & Transportation
Landscape Architecture

Architect
Newman Architects


Francis Walsh Intermediate School

OVERVIEW
The Francis Walsh School project is a renovation and expansion of a 190,000-SF intermediate school on a 20-acre site which involves an addition on the east side of the building where the current bus drop-off and teacher parking lot is located, renovation of common spaces (cafeteria, gymnasium, support offices etc.) and demolition of the southern wing. Project challenges include former marsh and wetland areas that could impact the proposed development. Langan’s geotechnical services included subsurface exploration consisting of SPT soil borings up to 30- to 50-feet below existing site grades for building areas and about 10-feet below existing site grades for parking and playing field areas. Langan performed a pre-demolition/renovation hazardous building materials survey throughout the interior and exterior of the building.

Location
Branford, CT

Client
Antinozzi Associates, P.C.

Services
Geotechnical
Environmental
Surveying/Geospatial
Traffic & Transportation


UCHC Outpatient Pavilion and Parking Garage

OVERVIEW

The UCHC Ambulatory Care Complex is a design-build project with an aggressive delivery schedule. The project includes a 300,000 square-foot medical building and six-story parking garage. Langan is providing engineering, environmental permitting and surveying services. Site challenges include existing wetlands that require filling, a mass excavation over more than 70 feet in some areas, a need for flood management verification, and significant utility upgrades and reconfigurations on an active health care campus. The site design will incorporate environmentally sensitive stormwater techniques and the team is seeking LEED Silver certification for the project.

AWARDS
  • 2016 Connecticut Building Congress Project Team Award – First Place for New Construction

Location
Farmington, CT

Client
Fusco/Clark – a Joint Venture

Services
Site/Civil
Environmental
Traditional Surveying


University of Connecticut – Innovation Partnership Building

OVERVIEW
The Innovation Partnership Building will be the first building within UCONN's North Campus technology park. Langan provided survey, geotechnical and civil engineering, and landscape architecture for this 115,000-SF project. Langan's site design minimized the impacts to the primarily wooded lot and reduced the views of parking along the roadway through grading and landscape design. Our stormwater management design implemented a low impact development approach that seeks to protect and minimize disruption to the existing natural resources and environmentally sensitive areas. The project was submitted for LEED Silver certification.
AWARDS
2019 ENR New England Best Projects, Higher Education/Research, Award of Merit
2018 AIA Connecticut Design Award

Location
Mansfield, CT

Client
University of Connecticut

Services
Site/Civil
Geotechnical
Landscape Architecture
Traditional Surveying

Architect
Skidmore, Owings & Merrill


University of Connecticut – Gateway at Fine Arts

OVERVIEW
As part of a strategic public/private partnership among the town of Storrs, the adjacent Storrs Center Development, and the university, UCONN saw a need for a new southern Gateway at this newly activated intersection, connecting students, faculty, residents, and visitors in a pedestrian-oriented downtown. Langan’s team of landscape architects and site/civil engineers worked closely with university landscape architects to design a new streetscape for UCONN’s Fine Arts Campus. The site serves as a pedestrian connection between the Nafe Katter Theatre, home to the Connecticut Repertory Theatre, the Von der Mehden Recital Hall, and the School of Fine Arts.

Location
Mansfield, CT

Client
University of Connecticut

Services
Landscape Architecture
Site/Civil
Surveying/Geospatial


University of Connecticut – NextGen Hall

OVERVIEW
Langan provided geotechnical engineering services for the Design Build project at the University of Connecticut (UConn) NextGen Hall.  This 210,000-SF residence hall will consist of an eight story structure housing 720 students and is the first phase of the Next Generation initiative to support the additional education incentive for science technology engineering and math programs. Langan’s scope of work during the design phases included reviewing available bridging documents, conducting a confirmation geotechnical subsurface investigation, preparation of a formal geotechnical engineering report, providing geotechnical consultation during design, preparing specifications, and reviewing construction documents. During the construction phase, Langan provided construction administration services for the geotechnical engineering aspects of the project. The project is expected to achieve LEED Silver certification.

Location
Storrs, CT

Client
University of Connecticut

Service
Geotechnical

Architect
JSA Architects


University of Connecticut – School of Fine Arts

OVERVIEW
Langan collaborated with H3 Hardy Collaboration Architecture LLC to provide professional site/civil engineering, landscape architecture, and survey services for the implementation of select portions of the Fine Arts Master Plan within UConn’s main campus in Storrs, Connecticut. The project transformed the northern ‘back’ of the theatre arts building with a new scene production shop building designed by H3 Architecture and a gracious, new north entrance to the arts complex and improved access to Von der Mehden Hall. Langan helped transform the grade differential between the building entry and the site into sculptural stairs and a universally accessible ramp. These site features create a counterpoint to the building volume while stretching out into the landscape as sculptural elements that can also serve as an informal amphitheater for impromptu performances.

Location
Storrs, CT

Client
University of Connecticut

Services
Site/Civil
Landscape Architecture
Surveying/Geospatial
Geotechnical
Traffic & Transportation

Architect
H3 Hardy Collaboration Architecture LLC